Memang tidak dinafikan epal merupakan antara contoh buah-buahan yang berkhasiat tinggi.
maka tidak hairan lah mengapa epal dijadikan sajian pencuci mulut selepas waktu makan kerana segala
vitamin yang terkandung di dalamnya diperlukan oleh tubuh badan kita.
antara khasiat yang terdapat dalam epal:-
1) Mengandungi serat yang tinggi dan antioksidan seperti flavonoid, betakarotena dan fitokimia.
Selain itu, ia juga mengandungi vitamin C, vitamin A dan vitamin B kompleks.
2) Kandungan agen antioksidan yg terdapat dalam epal mampu menentang radikal bebas serta dapat
melambatkan proses penuaan yang menyebabkan kulit wajah cepat berkedut.Ia juga memperbaiki
tekstur kulit wajah dengan memperbaharui sel-sel kulit dengan segera. Purata air lebih kurang
115.82 gram yang terkandung dalam sebiji epal juga dapat melembapkan kulit yg kering.
3) Dalam pada itu, fitokimia yang dijumpai dlm epal bukan sahaja membantu menghalang salur darah
drpd tersumbat(penting untuk menghalang sakit jantung) malah ia juga menghalang sel kanser
daripada merebak ke seluruh badan untuk keadaan tertentu.
4) TIP PENTING!!! jgn biarkan epal terdedah lama selepas dipotong kerana ia boleh menyebabkan
antioksidan mudah terbebas ke udara sebaik shj epal dipotong.
5) Epal yang mengandungi kandungan serat dan kalori yang tinggi penting dalam membantu proses mengawal
berat badan. Serat dapat melambatkan kita dari berasa lapar manakala kalori pula dapat
memberikan kita tenaga.
6) Berita baik!! kandungan kolestrol serta lemak tidak terdapat dalam epal. So, sesiapa yang
hendak berdiet,epal sesuai menjadi snek terbaik untuk mengalas perut dan juga membantu menguruskan badan
oleh itu, kita haruslah mempratikkan memakan epal setiap hari untuk menjaga kesihatan diri. jangan lah kita makan makanan yang tidak berkhasiat.
credit wiraindrawan
(natt zamree)